Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Начев: Да не се отказваме от неустойките, ако Русия спре преноса на газ след „Турски поток“

Васко Начев

Ако след пускането на газопровода „Турски поток“, Русия преустанови преноса на газ, страната ни не трябва да се отказва от неустойките, които може да получи по договора си за транзит. Това каза в интервю за „Хоризонт“ анализаторът от  Атлантическия съвет в България Васко Начев.

Договорът е до 2030 г. и клауза в него предвижда Русия да плаща на страната ни, дори когато не пренася синьо гориво, тъй като е резервирала газопроводите. Сумите, които можем да получим за 10 години, се изчисляват на 1,2 млрд. долара.

Според Васко Начев няма обяснение защо вместо да си потърси парите от Русия „Булгартрансгаз“ предпочита да изкупи обратно капацитета на газопровода.

„Най-малкото такова нещо трябва да бъде съгласувано и взето решение с ясни правила – какво ще последва, ако ние се откажем. Ние, освен че сме готови да пожертваме тези милиард и двеста милиона долара, сме готови да платим, за да си върнем обратно капацитета. Купувайки капацитет, най-малкото трябва да очакваш, че ще влязат нови играчи с много повече атрактивни предложения“, каза той.

Васко Начев ще участва в кръгла маса на тема „Дефицити в енергийната политика на България“, организирана от Атлантическия съвет.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!