Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ настояват техните съюзници да избягват технологиите на китайската Huawei Technologies

Съединените щати са започнали кампания, целяща да накарат техните съюзници зад граница да спрат да използват оборудване, произведено от китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co., съобщи в петък "Уолстрийт джънръл", цитирайки свои неназовани източници.

Официални американски представители са обсъждали рисковете, свързани с киберсигурността, по-специално с техни партньори от Германия, Италия и Япония - държавите, при които продуктите на китайската компания вече са навлезли в широка употреба. САЩ могат също така да предложат финансови стимули на компании, които отговарят на искането за избягване на продукти Huawei, допълва изданието.

По-рано тази година американските законодатели внесоха за обсъждане на Закон за защита на държавната комуникация (Defending U.S. Government Communications Act), който ще забрани на правителствените агенции да използват оборудване от китайските технологични гиганти ZTE и Huawei.

Правителството на САЩ също така посъветва и американските граждани да избягват смартфони от китайската компания, заявявайки, че те могат да бъдат използвани за шпиониране на потребителите.

Новините около Huawei Technologies идват само дни преди предстоящите търговски разговор между президентите на САЩ и на Китай - Доналд Тръмп и Си Цзинпин на срещата на лидерите на Г-20, която ще се проведе към края на следващата седмица в Буенос Айрес, Аржентина.

Проблемите с Huawei, както и последната информация на "Уолстрийт джърнъл" относно проблемите на Apple с новите модели смартфони, допринесоха за ново напрежение на китайските фондови борси по време на търговията в петък. Водещият индекс Shanghai Composite се понижи с 2,49%, а по-малкият фондов индекс Shenzhen Composite - с цели 3,66%. Логично, най-сериозно пострадаха технологичните компании, като акциите на Huawei Technologies Co. се сринаха с 10%, на Foxconn Industrial internet Co. се понижиха с близо 5%, на ZTE Corp. - с 3,37% и на Dr. Peng Telecom & Media Group Co. - с 6,83%.

Останалите азиатски борси също приключиха петъчната търговия на червена територия, като индексът Hang Seng се понижи с 0,35%, южнокорейският Kospir - с 0,65%, а основният индекс на борсата в Тайван - с 0,49%.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!