Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В селото на Матей Преображенски пазят паметта и светлото име на своя будител

В родното място на съратника на Левски възрожденският просветител е икона

4
Баба Каля Стоева е от рода на Матей Преображенски.
Снимка: Здравка Маслянкова

Преди дни Регионалната библиотека „Петко Славейков“ във Велико Търново издаде нравоучителните детски приказки на Матей Преображенски. Малката книжка с примери за всеки, който желае да стане добър, е богато илюстрирана от професор Никола Хаджитанев. 

Ако някога ви се е случвало да се отбиете през великотърновското Ново село, пътувайки по главния път София - Варна, няма как да не забележите отдалеч два изрисувани образа в центъра на селото - на Васил Левски и на отец Матей Преображенски - Миткалото. Той е нашата икона, казват местните хора за българския възрожденец, монах, просветител, книжовник, лечител и революционер. За Ново село тази година преминава под знака на 190-годишнината от рождението на Матей Преображенски.

Всеки българин знае за Левски, но малцина знаят, че неговият близък приятел и съратник отец Матей е роден и починал в Ново село, разказва кметът Христо Христов:

„Икона е отец Матей Преображенски за нас, в Ново село. Не са много населените места, които си имат свой будител. Щастливи сме, че на национални празници, като много други, не изброяваме знайни и незнайни герои, просто си имаме свой. Той е роден в Ново село. За зло или за добро е и починал в родното си място. Неразбран за времето си тогава е останал, както неразбрани, остават и днешните будители.“

Читалището в Ново село е създадено от Матей Преображенски и оттогава до днес носи името „Наука“. Всичко в родното място на възрожденеца е свързано с него и с делото му, обясни секретарят на читалището Пенчо Димитров:

"За нас, новоселци, е голяма радост, че от тук, от това село излезе човекът, презрял материалното, и посветил целия си живот на българския народ. Това, което е можал да научи в библиотеките, където е скитал над 20 години, се е връщал и е учил народа как да се лекува, как да прави техника, въпреки че той до 18 години не е можал да се научи да чете и пише. Научава се в Преображенския манастир. От тук през Света гора, Атонските манастири, където се застоява най-дълго. От там братята му монаси го вземат за луд и той налага се да напусне манастира. С една коруба (самоделна лодка) да избягва на остров Тасос, защото е искал да направи на Бяло море мелница, която да се задвижва от вятъра и да използва вълните."

Матей Преображенски е виждал 100 години напред в бъдещето, убеден е Пенчо Димитров.

На особена почит в Ново село е баба Каля Стоева. 86-годишната дребна и пъргава жена е четвърто поколение от рода на Матей Преображенски. За живота на своя прароднина баба Каля може да разказва с часове. Вероятно малцина знаят, че истинските имена на отец Матей са Моно Петров и че той е от известния род Сеизмоновци, населявал Ново село от векове. Матей Преображенски няма свои деца, а родът е продължен от неговия по-голям брат, чийто наследник е баба Каля.

Историите от Ново село слушайте в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Най-четени