Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Нищо не налага промяна на сегашното управление

Към момента нямаме различия по управленската програма, тя е критерият за стабилност, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Нищо не налага да има промяна на сегашното управление, заяви в предаването „Неделя 150“ Цветан Цветанов – председател на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията. В подкрепа на твърдението си той посочи показателите и оценките на ЕК. Депутатът припомни, че страната ни е получила най-добрият европейски доклад до момента:
   

„Определено се движим в по-правилната посока, както за борба с организираната престъпност, така също и в законодателната дейност, така и в реформите в съдебната система. Имаме някаква стъпка, която дава по-доброто самочувствие за страната ни. Много от нашите опоненти даваха за пример Румъния, сега виждаме, че в Румъния вече дават за пример България, което означава, че се движим в правилната посока“.

За надигналото се недоволство в страната Цветан Цветанов изказа мнение: „Всеки, който изразява своето мнение и позиция – ние имаме чуваемост и чуваме тези проблеми. Правим политики, които да могат да решават наслагваните с години проблеми. Отнасяме се с разбиране. Всеки протест във всяка демократична държава е позволен, но когато се блокират пътища и се нарушават правата на всички останали… нека да осигурим нормалния пропускателен режим на всички пътни артерии, които се блокират“.

Според Цветанов „трусове“ като този в малката коалиция създават усещане за нестабилност. Той обаче подчерта, че критерият за стабилността на управлението е управленската програма, а към настоящия момент няма различия по нея. Имаме различия по определени теми, но това по никакъв начин не променя стабилността, обясни той.

От новия вицепремиер Марияна Николова, ГЕРБ очаква именно това - да изпълни ангажимента, поел правителството с управленската програма:

„Имаме коалиционно споразумение. Там има изисквания за споделяне на отговорностите в едно управление. Нямаме разминаване относно управленската ни програма с конкретните срокове за дадените политики. Що се касае за кадрови назначения, в случая с вицепремиера от квотата на „Обединени патриоти“ – това е тяхно предложение, с което ние сме се съобразили. За нас е важно да нямаме отклонения от управленската ни програма. Към настоящия момент нямаме такива различия“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ отбеляза, че в парламента отсъства реалният дебат по важните теми. По думите му БСП изцяло са абдикирали от дебата.

БСП не предлагат алтернатива, категоричен е Цветанов и добави, че единствената цел на левицата са предсрочни избори и влизането им във властта чрез служебен кабинет на „техния президент“ Румен Радев. По думите на Цветанов „някой път представящите „Визия за България“ са повече от слушателите и симпатизантите им по места“. Той пожела:

„Нека да им пожелая успех на БСП и да работят по този начин, защото това изцяло обслужва партия ГЕРБ – с липсата на алтернативни и правилни решения за бъдещо управление“.

Комуникационната стратегия трябва да бъде подобрена от политиките, които се правят от съответните ресорни министерства, смята Цветан Цветанов и добави, че в тази връзка е предвидено от средата на януари да се направи граждански диалог „Европа – нашият дом“. Той изтъкна изключителното значение на запазването на европейското мислене. Според него в БСП се засилва националпопулизмът, което ще е проблем както за идентичността на левицата, така и за европейската им интеграция в тяхното политическо семейство.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от