Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайко Маас предложи посредничество на Германия за избягване на „сериозна криза“ между Русия и Украйна

Хайко Маас
Снимка: БГНЕС

Германският външен министър Хайко Маас предложи посредничеството на страната си и Франция за избягване на „сериозна криза“ между Русия и Украйна, съобщи Ройтерс.

Въпреки призивите на западните държави двадесет и четирима украински моряци остават в руски плен от вчера, когато два катера и влекач на Украинските военноморски сили бяха задържани от руската гранична охрана в Керченския проток. От снощи украинските въоръжени сили са в пълна бойна готовност. Повече от час продължава извънредното заседание на парламента в Киев.

Президентът Петро Порошенко предложи на Върховната рада да утвърди указ за военно положение, което предвижда ограничаване на гражданските права в следващите 30 дни.

От руското външно министерство връчиха на украинския представител в Москва протестна нота, с която върху украинската страна се стоварва вината за „възможно негативно развитие“ на ситуацията в акваторията на Черно и Азовско море.

Германски дипломати вече преговарят с представители на двете страни в Берлин. Пред таблоида „Билд“ украинският посланик в Германия Андрий Мелник апелира към Европейския съюз и НАТО да изпратят „възможно най-бързо“ бойни кораби в Черно и Азовско море, за да предотвратят бойни действия от руска страна.

Съветник на полския президент Анджей Дуда поиска от Евросъюза да въведе допълнителни санкции срещу Москва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна