Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки селища в страната останаха без ток заради обилния снеговалеж

| обновено на 28.11.18 в 17:48
Автор:
Снимка: Община Видин

Снегът и силният вятър прекъснаха електрозахранването на десетки селища през деня. Засегнати бяха областите Видин, Враца и Монтана, но най-много аварии имаше в Североизточна България. Към момента, без електрозахранване са само две села в региона - Стефаново и Стожер в област Добрич.

Заради силния вятър със скорост над 50 км/ч и обилния снеговалеж обстановката в област Русе остана усложнена. На места снежната покривка е над 25 см. Десетки катастрофи са станали за няколко часа.
Хиляди абонати на ЧЕЗ в област Враца останаха без ток заради снеговалежа.
Пътят Силистра - Добрич, Троянският проход и проходът "Превала" в Смолянско са недостъпни за камиони и автобуси над 12 тона, както и пътят от Ботевград за София. Движението по първокласен път Шумен - Разград, в участъка от Белокопитово до Разград, е ограничено поради нулева видимост.

Снегонавявания затвориха граничния пункт Кайнарджа и наложиха ограничения за шофьорите. Няма затворени пътища, те са проходими при зимни условия. От Областното пътно управление призовават хората, ако не се налага, да не тръгват на път.

По-рано днес пътят Велико Търново – Русе в района на село Поликраище беше затворен заради катастрофа между два товарни автомобила, при която няма пострадали. На Прохода на републиката движението беше затруднено заради три закъсали тира при разклона за село Нацовци. Затруднения в движението имаше и на главния път София – Варна в района на великотърновското село Шереметя. Ограничено беше движението по пътя към граничен пункт "Лесово" – Елхово заради катастрофа, както и по пътя Видин – Монтана в района на Смоляновци заради аварирал тежкотоварен автомобил. 

В местността Боаза има опасност от падане на камъни. Пътищата са мокри и проходими при зимни условия. 

В Хасково беше създадена организация за почистване на пътната мрежа. От Общината предупредиха гражданите да не паркират автомобили по улиците, за да не пречат на снегопочистването.

59 литра дъжд на квадратен метър паднаха за денонощието в Бургаския регион, съобщиха от Община Бургас. С 10-15 см е повишено нивото на реките в региона – Отманлийска, Маринка, Изворска, Чукарлийска, Лозовска, както и дерето в Долно Езерово. С 10 см се е увеличило и морското ниво в Сарафово, измерено на рибарското пристанище. Няма сигнали за бедстващи хора или наводнени имоти. Автобусите се движат нормално. Заради събрала се вода по-трудно е преминаването по бул. "Димитър Димов". Пристанищата са отворени за маневриране.

Движението в София се нормализира след обилния снеговалеж от тази сутрин. По разписание се движи градският транспорт. Трафикът е натоварен. "Прогнозите са за снеговалеж, за падане на температурите, което предполага и заледявания", каза кметът Йорданка Фандъкова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени