Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на САЩ нарасна през третото тримесечие с все още солидните 3,5 на сто

Растежът на американската икономика се забави очаквано през третото тримесечие, но икономическата експанзията остава като цяло доста добра, показва неревизираната оценка на Департамента за търговия.

През периода юли - септември брутния вътрешен продукт на САЩ нарасна с 3,5% на годишна база, потвърждавайки експресната оценка и осредните очаквания на финансовите пазари, след експлозивен растеж от 4,2% през второто тримесечие (най-силна експанзия от третото тримесечие на 2014-а година) и по-анемична експанзия от 2,2% в началото на годината. Въпреки това очаквано забавяне на растежа, икономическата експанзия е достатъчно добра, за да може БВП на САЩ да нарасне с и над целевото ниво от 3%, заложено от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Основен двигател на растежа през третото тримесечие продължава да бъде частното потребление, което по принцип формира около две трети от общата икономическа експанзия в САЩ. През трите месеца до края на септември обаче растежът на потребителските разходи беше ревизиран в низходяща посока до 3,6% спрямо предварителна оценка за повишение с цели 4,0% и след растеж с 3,8% през второто тримесечие. Според последните данни на Департамента по търговия се оказва, че американците в действителност са намалили разходите си за нови автомобили и камиони, вместо да харчат повече.

Низходяща ревизия претърпяха и данните за държавните и разходите на щатско ниво, като те се увеличиха през третото тримесечие с 2% вместо с първоначално оценените 3,2 на сто.

                                                                                                                              Графика на БВП на САЩ

Снимка

В същото време обаче имаше възходяща ревизия на данните за бизнес инвестициите, като те нараснаха с 2,5% вместо с едва 0,8%, според експресната оценка и след ръст с 8,7% през второто тримесечие и с 11,5% в началото на годината. Инвестициите в жилищния сектор пък се свиха с 2,6% вместо с 4,0%, а общите бизнес инвестициите в строителството - с 1,7% вместо с цели 7,9 на сто. Бизнес инвестициите в оборудване нараснаха с 3,5% вместо с анемичните 0,4 на сто, но въпреки това бележат най-слаб растеж от две години насам. За относително умереното увеличение на бизнес разходите се обвиняват наложените от администрацията на Тръмп импортни мита, тъй като те доведоха до увеличаване на производствените разходи за редица големи компании като Caterpillar Inc., 3М Co. и Ford Motors Co.

Стойността на бизнес запасите (непродадените стоки) пък се увеличи през третото тримесечие с 86,6 млрд. долара вместо с 76,3 млрд. долара, според предходната оценка и след техен спад с 36,8 млрд. долара през предишното тримесечие. Това силно нарастване на бизнес запасите допринесе с 2,27 процентни пункта към растежа на БВП през третото тримесечие - най-солиден принос към икономическия растеж от края на 2011-а година.

Негативно влияние върху икономическата експанзия през третото тримесечие оказва понижението на износа с 4,4% (вместо с 3,5%, според експресната оценка) с оглед на ескалиращото международно търговско напрежение и след негов растеж с 9,3% през второто тримесечие, докато вносът нарасна с цели 9,2% (вместо с 9,1%). Това негативно представяне на нетния експорт отне цели 1,78 процентни пункта от растежа на американската икономика - най-силно негативно влияние на търговски баланс  върху икономиката на САЩ от 33 години насам (от второто тримесечие на 1985-а година).

Все още солидният икономически растеж допринесе и за увеличаване на корпоративните печалби след облагане с данъци с цели 3,2% след повишение с 2,1% през второто тримесечие и очаквания за растеж с 2 на сто.

Трябва да се има предвид, че одобреното от Конгреса на САЩ в края на миналата година съкращаване на данъците с 1,5 трлн. долара беше част от плана на президента Доналд Тръмп за увеличаване на икономическия растеж до годишния темп от над 3%, като досегашните данни са в подкрепа на този план. Анализаторите са съгласни до голяма степен, че това данъчно законодателството ще стимулира икономическия растежа в близко бъдеще, но мнозинството от тях вече очакват по-сериозно забавяне на растежа на БВП през последното тримесечие на годината към нива около и дори под 2,7 на сто.

В основата на тези по-слаби прогнози лежи очакваният негативен ефект върху американската икономика от политиката на Фед на повишаване на лихвите, както и продължаващата търговска война с Китай. Рязкото понижение на петролните цени през последните седмици пък е предпоставка за намаляване на бизнес инвестиции в енергийния сектор през четвъртото тримесечие на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени