Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Администрацията на Тръмп проучва възможността за повишаване на митата за вноса на китайски автомобили

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтизер заяви в сряда, че проучва всички налични инструменти за повишаване на американските тарифи за вноса на китайски превозни средства към 40-процентните мита, които Китай налага в момента за превозните средства, произведени в Съединените щати, съобщава Ройтерс.

Лайтизер критикува "неимоверно" високите китайски налози спрямо американските автомобили, настоявайки за подобни контрамерки от страна на президента Доналд Тръмп.

Трябва да се има предвид, че и двете водещи икономики увеличиха автомобилните налози с оглед на провежданата между тях война на митата. Преди време Съединените щати въведоха мита от 25% за вноса на китайските превозни средства, които са много над нормалния налог от 2,5 на сто. Китай пък намали автомобилните тарифи за всички останали страни до 15%, но в същото време наложи допълнителни мита от 25% за внасяните от САЩ превозни средства, което означава, че американските автомобили вече се облагат с цели 40 на сто.

Китайският автомобилен износ за САЩ обаче е сравнително малък. През миналата година Китай изнесе едва 53 300 автомобила за американския пазар, но внесе от САЩ цели 280 208 автомобила, според данни на Китайския център за технологични и изследователски дейности в автомобилостроенето (CATARC) – "мозъчен тръст", свързан с правителството в Пекин.

"Както президентът многократно отбеляза, агресивните, държавно управлявани индустриални политики на Китай причиняват сериозна вреда на американските работници и производители", посочи Лайтизер. "Ние продължаваме да повдигаме тези въпроси пред Китай, но управляващите в Пекин все още не са поставили на масата на преговори предложения за значими реформи", отбеляза той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна