Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на швейцарската икономика през третото тримесечие

Швейцарската икономика неочаквано се сви изненадващо през третото тримесечие в резултат на слабо вътрешно потребление и на икономическия спад през същия период в Германия, която е най-големият швейцарски търговски партньор, показват данни на Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO).

Брутният вътрешен продукт на Швейцария се понижи с 0,2% през периода юли – септември спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 0,7%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 0,4 на сто. Според SECO негативно влияние върху слабото представяне на швейцарската икономика оказват както индустриалния, така и сектора на услугите.

"Силната непрекъсната фаза на растеж, на която се наслаждаваше швейцарската икономика от година и половина насам, беше преустановена внезапно", отбеляза държавната статистика и допълни: "Швейцария се сблъска със значителния икономически спад, наблюдаван по същото време в други европейски страни, особено в Германия".

Спрямо година по-рано БВП нарасна през третото тримесечие с 2,4%, но, следвайки растеж от 3,5% през предходните три месеца, и при осредни прогнози на финансовите пазари за експанзия с 2,9 на сто.

Влошаване през третото тримесечие отбелязаха финансовия и сектора на услугите, както и търговията, докато бизнес услугите и здравният сектор генерираха умерен растеж, показват данните на SECO.

Данните за БВП идват на фона на смесени показатели за експортно-ориентираната швейцарска икономика. Промишленото производство в страната нарасна през третото тримесечие с 1,4%, докато неселскостопанската работна заетост се повиши с 1,6% на годишна база до 5,07 милиона.

В същото време обаче индексът PMI за бизнес активността в Швейцария се понижи през октомври до 57,4 пункта от 59,7 пункта през предходния месец, докато швейцарският индекс на инвеститорското доверие се влоши през ноември до -42,3 пункта.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от