Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът падна до едногодишни дъна

Брент се търгува в 13-месечно дъно под $58 за барел, лекият суров петрол на САЩ поевтиня под $50

Петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби по време на търговията в четвъртък, тъй като пазарните участници продължават да изразяват притеснения относно свръхпредлагането на важната енергийна суровина и способността на предстоящата ключова среща на "ОПЕК+" да бъде договорено стабилно намаляване на добивите.

В сряда петролният министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих прогнозира, че 2019-а ще бъде година, в която пазарът на черното злато ще се окаже много стабилен. Той посочи, че Саудитска Арабия не може и няма да намали едностранно производството на петрол, а само като част от едно такова евентуално решение в рамките на картела.

Руският президент Путин пък отбеляза, че текущите петролни цени са подходящи за страна му. Той похвали саудитския принц Мохамед бин Салман и посочи, че Москва е готова да си сътрудничи и занапред, отбелязвайки, че цени на суровия петрол около 60 долара за барел са "балансирани и справедливи" и са далеч над нивата, от които властите в Кремъл се нуждаят, за да поддържат държавен бюджетен излишък. Той припомни, че разходната част на руския бюджет за 2018 година беше базирана на цени от едва 40 долара за барел и че бюджетните калкулации за догодина са базирани на цена на петрола от 43 долара за барел.

Тези изявления сякаш поставят под въпрос очакваното намаление на петролните добиви с 1 млн. до 1,4 млн. барела на ден на предстоящата на 6-и декември среща на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК).

Днешният нов спад на петролните фючърси с около и над 1% е факт и в резултат на данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според които американските складови запаси на суров петрол се увеличиха за седмицата до 23-ти ноември с 3,6 млн. барела до общо 450,5 млн. барела. Това представлява увеличение на петролните запаси на САЩ за 10-а поредна седмица и техен най-голям обем от година насам (от седмицата около Деня на благодарността през миналата година). Така само в рамките на около два месеца (от средата на септември насам) те нараснаха с повече от 56 млн. барела.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари поевтиняха по време на днешната търговия под психологическата бариера от 50 долара, достигайки цени около 49,30 долара за барел - най-ниско ценово ниво от 7-и октомври 2017 година. В същото време аналогичните фючърси на петрола сорт "Брент" пробиха за кратко под 58 долара за барел, достигайки цени от 57,65 долара за барел (най-ниско ценово ниво от 24-ти октомври 2017 година), преди да опита известна стабилизация обратно над 58 долара.

                                                        Графика на петрола брент (на седмична база)

Снимка

Трябва да се има предвид, че цената на петрола "Брент" вече доближи ключовата техническа зона на подкрепа около 57,60/56,75 долара (бивши важни ценови върхове около 57,00/56,75 долара от началото на 2017 година; 50% корекция на цялото възходящо движение от дъната около 27,35 долара от януари 2016-а до неотдавнашните върхове към 87,32 долара от началото на октомври тази година; 50-месечна пълзяща-средна около 57,55 долара).

Евентуален по-траен пробив под тази ценова подкрепа около 57,60/56,75 долара може да задълбочи допълнително рязката обезценка на петрола "Брент" към 56,20 (важна 200-седмина пълзяща-средна) и към 55,20/55,00 областта (бивши важни дъна от октомври 2017-а), рискувайки дори да спадне към нивото от 50 долара за барел (61,8% корекция на цялото поскъпване на петрола от 27,33 до 87,32$).

Само стабилизация на цените над 57,60/56,75$, последвана от отскок обратно над 61,25/61,70 нивата (бивши върхове от предходните два дни на търговия и бившо ценово дъно от 20-и ноември), може да даде първи сигнал за отслабване на солидния натиск от продажби на фючърсите на петрола сорт брент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна