Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъдиха за стачка миньори от "Бобов дол"

Снимка: Кирил Фалин

12 от стачкувалите миньори на 11-и и 12-и май 2017-а г. заради невзети заплати в мини "Бобов дол" са нарушили закона и срещу тях е уважена една част от съдебния иск, постанови състав на Кюстендилския окръжен съд. Де факто те са осъдени.

Подсъдими по делото са 87 протестирали миньори. Ръководството внесе жалба в съда за обявяване на протеста за незаконен. За 75 от миньорите искът е отхвърлен от съда поради недоказана стачка на посочените дати. Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок.

Самите миньори, очевидно наплашени и предупредени от работодателя, отказват да коментират съдебното решение. Все пак как се възприема то:

"Не мисля, че е правилно, ама… Не е обявено какво ще стане, както е по закон - 7 дена предварително се обявява, че на този и този ден ще има стачка", каза един от работещите в мините.

На този етап не е ясно дали ще обжалват. Адвокатът на миньорите Ивона Павлова също е предпазлива:

"В самото решение е описано, че е нарушен член 3 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Обявява се стачката за незаконна по отношение на част от работниците. Според мен в представените доказателства липсваше подпис за една част от работниците, че е извършен инструктаж и смятам, че съдът се е позовал на това нещо".

В Бобов дол се коментира, че делото цели сплашване. Ще има ли санкции спрямо осъдените, ако не последва обжалване?

"Няма предвидена такава санкция за глоба в гражданския процес", каза адвокат Павлова.

Миньорите не са търсили синдикатите за съдействие. Яни Георгиев регионален лидер на КНСБ в Кюстендил коментира:

"Чисто от морална гледна точка хората имат право да протестират при неизплащане на заплати и неспазването на трудовото законодателство. Само че от юридическа гледна точка си има процедури, съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове, които процедури трябва да се спазват. Явно групата, която са решили да протестират, не са били членове на нито един от двата синдиката и са решили да вземат инициативата в свои ръце и съответно сега трябва да носят отговорност за тази работа".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна