Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко отслабване на икономическите и бизнес нагласите в България и в целия ЕС през ноември

През ноември общото икономическо доверие в Европейския съюз се влоши до 20-месечно дъно, докато аналогичният индекс на Европейската комисия за България се понижи до най-ниско ниво от август 2016 година, показват резултати от последното бизнес проучване на европейските власти в Брюксел.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се понижи през ноември до 109,6 пункта от 110,4 пункта месец по-рано и подобно на аналогичния индекс само в рамките на еврозоната достигна най-ниско ниво от март 2017 година.

По-силното влошаване на бизнес нагласите в рамките на целия ЕС се дължи в най-голяма степен на солиден спад на съответния индекс за Великобритания (най-голямата европейска икономика извън еврозоната) с цели 3,1 пункта с оглед на притесненията за Брекзит без сделка (за излизане на Обединеното кралство от ЕС без постигането на ново търговско споразумение), докато аналогичният индекс за Полша (втората по големина икономика в Европа извън региона на единната валута) нарасна с 2,2 пункта.

Последното проучване на Европейската комисия за Европейския съюз регистрира известно подобрение на доверието на мениджърите в индустриалния и промишления сектор (повишение на съответния индекс до 3,5 от 3,0 пункта) и в строителството (до 6,3 от 5,6 пункта), но при влошаване на бизнес нагласите в сферата на услугите (понижение до 10,8 от 12,1) и при търговията на дребно (до 1,0 от 2,4 пункта).

През ноември индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС се понижи рязко до -3,7 пункта от -2,7 пункта през октомври, достигайки най-ниско ниво от март 2017 година.

Важният показател на ЕК за икономическото и бизнес доверието в България също бележи доста рязко понижение за втори пореден месец от 107,1 пункта през октомври до 106,0 пункта през ноември, достигайки най-ниско ниво от август 2016 година. Трябва да се има предвид, че в края на пролетта (през месеците април и май) икономическото доверие в нашата страна достигна посткризисен връх от 111,7 пункта – най-високо ниво от септември 2008 година, когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза. Въпреки новото силно понижение през настоящия месец индексът продължава да се задържа трайно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014 година насам.

Основна причина за слабите бизнес нагласи в нашата страна през ноември е рязкото понижение на доверието на българските мениджъри в индустрията и промишлеността (спад на съответния индекс до -0,3 от 0,8 пункта през октомври). Подобрение бележат аналогичните индекси в сферата на услугите (до 16,6 от 14,1), в строителство (до -6,2 от -8,1) и бизнес доверието при търговията на дребно (до 19,0 от 18,0 пункта).

Индексът на потребителското доверие в България обаче се влоши през ноември до -31,1 пункта от -26,4 пункта през октомври, отстъпвайки за пореден месец от неговия февруарски многогодишен връх от -21,6 пункта (най-високо ниво от юни 2007 година насам) и достигайки най-ниско ниво от юли 2015 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!