Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европейска работна група ще обсъжда проблемите в киното след Брекзит

Жана Караиванова
Снимка: личен архив

Жана Караиванова – директор на Националния филмовия център, ще представи България в работна група за Брекзит на Асоциацията на директорите на филмовите центрове в Европа. В предаването "12+3" тя посочи, че Брекзит засяга много въпроси, свързани с кинопроизводството и киноразпространението:

"Проблемите, свързани с Брекзит, както всички знаем, са много. Това е една сложна процедура с много неизвестни за всички от участниците. Аудио-визуалният сектор и киното като част от него, е един такъв участник и то ще бъде засегнато на много повече нива, отколкото човек на пръв поглед може да си представи. Като започнем от факта, че, да кажем, ако английски филм иска да се снима в България, след Брекзит вече целият екип ще има нужда от визи, такива елементарни неудобства, до факта, че трябва да се обсъди, след като Великобритания излезе от Европа, как ще бъдат осъществявани копродукции между европейските държави и Англия. Така че създадената работна група на европейско ниво, нашата задача е да идентифицираме проблемите – от малки до по-големи, и да намерим това решение, което ще помогне Великобритания да участва активно, да продължи да участва като партньор на Европа в правенето на кино и всичко, свързано с неговото разпространение.

Великобритания е огромен пазар, много сериозен участник в този сектор и не може да бъде допуснато така лесно тя да излезе и да спрат комуникацията с нея".

Караиванова коментира и как Брекзит ще засегне вече започнати проекти в киното:

"Ще бъде намерено законодателно решение на ниво Европа за тези казуси, копито са свързани със заварено положение. Предполагам, че никой в Европа няма да допусне проекти в каквато и да било област само защото са започнати преди Брекзит, след това да прекратят своето съществуване. Така че в тази посока аз нямам съмнение, че на европейско ниво ще се намери решение. Тук е по-важно условията на работа по време на Брекзит и след Брекзит да не стават по неблагоприятни за продуцентите и за творците".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Брифинги на НОЩ