Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици в Гърция протестират „срещу“ и „за“ сделката с Македония

2
Конник с гръцки флаг предвожда протеста на около 1200 ученици в Солун срещу споразумението с Македония.
Снимка: БТА

Масови демонстрации на гимназисти са се провели днес в гръцката столица Атина и в Солун заради споразумението за новото име на Македония, съобщи интернет изданието на вестник „Катимерини“, като в Солун се е стигнало до сблъсъци с полицията.

Конник с гръцки флаг е предвождал протеста на около 1200 ученици в Солун. Маршът срещу споразумението от Преспа е приключил мирно, но малко след това около стотина маскирани участници са започнали да хвърлят камъни срещу полицаите. А те са им отговорили със сълзотворен газ. Петима души са арестувани.

Стотици ученици демонстрираха в Атина в подкрепа на споразумението с Македония в отговор на призива на леви групи подкрепящи сделката.

Ученици в Атина протестираха с антифашистки лозунги и в подкрепа на споразумението с Македония за името.

Десетки училища в Северна Гърция вече няколко дни не работят нормално заради протести срещу споразумението от Преспа, посочва агенция Франс прес.

„Очевидно „Златна зора“ и други неонацистки групи стоят зад всичко“, заяви по общинското радио в Атина Елени Зографаки от учителския профсъюз.

Преподавателите алармираха, че политизацията на подрастващите и от националисти, и от левичари е вече със застрашителни размери. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна