Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси посрещнаха с бурен ентусиазъм временното търговско примирие между САЩ и Китай

Инвеститорите на европейските фондови пазари посрещнаха с бурен ентусиазъм постигнатото през уикенда споразумение между Доналд Тръмп и Си Цзинпин за временно преустановяване на политиките на увеличаване на митническите тарифи между САЩ и Китай в рамките на следващите три месеца, докато се провеждат новите търговски преговори между двете водещи световни икономики.

Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 се повишава в понеделник с 1,6%, френският индекс CAC40 нараства с 1,5%, а британският индекс FTSE100 - с 2,14%, след като Доналд Тръмп се ангажира да отложи с 90 дни планираното за 1-ви януари увеличение от 10% на 25% на налозите върху вноса на китайски стоки в САЩ за 200 млрд. долара, като в същото време Си Цзинпин обеща Китай да увеличи съществено покупките на американски стоки.

Най-значим ръст с 2,4% бележи германският фондов индекс DAX 30, благодарение на силно поскъпване на акциите на немските автомобилни компании с оглед на изказване на Тръмп, че властите в Пекин са се съгласили да намалят убийствено високите мита в размер на 40%, които Китай наложи през юли върху вноса на автомобили, произведени в САЩ.

                                                                              Графика на германския фондов индекс DAX 30 (на дневна база)

Снимка

Трябва да се има предвид, че значителна част от този внос идва от заводи на големите германски автомобилни компании, намиращи се в Съединените щати. Акциите на Daimler поскъпват с 6,55%, на BMW - с 6,74% и на Volkswagen AG - с над 4%. Силен ръст с 8,2% бележат и акциите на френската компания Faurecia, специализирана в автомобилно оборудване, както и с 3,15% на акциите на компанията за автомобилни гуми - Continental AG. Целият европейски автомобилен сектор бележи солиден подем, като общият индекс STOXX Europe 600 Automobiles & Parts, включващ акциите на 600-те компании, произвеждащи автомобили и части за тях, нараства с 3,8%.

Силното поскъпване на петролните фючърси с близо 5%, както и на цените на останалите важни суровини в резултат на търговското примирие между САЩ и Китай пък допринася за възходящо движение и на акциите на енергийните и на минно-добивните европейски компании. Така например индексът STOXX Europe 600 Oil & Gas нараства с 2,65%, като акциите на British Petroleum поскъпват с 2,73%, на минно-добивните компании Rio Tinto, Antofagasta, Anglo American и Glencore - със между 5% и 8%.

Сигналите за известно отслабване на търговското напрежение между САЩ и Китай се отразя позитивно и на акциите от технологичния сектор, като индексът STOXX Europe 600 Technology нараства с 2,75%, а акциите на водещи технологични компании като Infineon, STMicroelectronics и AMS - с между 6% и 7,3%.

Солидно възходящо движение в понеделник бележат и акциите на компании за луксозни стоки, тъй като и те са доста чувствителни по отношение износа в посока Китай. Акциите на конгломерата LVMH (LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton) поскъпват с близо 4%, а на базираната във Франция компания Kering SA, което притежател на марката Gucci - с над 5 на сто.

Акциите на френските вериги магазини Carrefour и Casion обаче се понижават съответно с 2,4% и с 3,75% в резултат на поредните големи съботни размирици в Париж.

По-рано днес и азиатските фондови борси отчетоха добри повишения в резултат на временното търговски примирие между Вашингтон и Пекин. Китайският индекс Shanghai Composite скочи с 2,57%, южнокорейският Kospi - с 1,67%, индексът Hang Seng - с 2,55% и токийският индекс Nikkei - с 1%. Борсите в Сингапур и Тайван пък приключиха търговията в понеделник със солидни повишения с близо 2,5 на сто.

Американските инвеститори също се подготвят за днешно силно представяне на Уолстрийт, като фючърсите и на трите основни фондови фючърси бележат добри повишения на извънборсовата търговия. Фючърсите на DJIA нараства с близо 450 пункта (повишение с 1,75%), на широкият индекс S&P 500 - с 1,53% и на Nasdaq Composite - с цели 2,25%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна