Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямо количество оръжие откри ГДБОП в гараж в София

| обновено на 05.12.18 в 12:16
4
Снимка: Николай Христов


Автомати, пистолети и голямо  количество боеприпаси и барут са открити при спецакция на ГДБОП в столицата. Оръжието е намерено в гараж в София. 

При операцията на ГДБОП в столицата е задържан мъж, който е познат от 2016-а г., когато е бил пак арестуван в рамките на друга група, занимаваща се с незаконно притежание и търговия с оръжие. В момента мъжът е с влязла в сила присъда на първа инстанция. При акцията на ГДБОП в София са намерени 65 автомата "Калашников", 37 картечни пистолета "Скорпион", 43 други пистолета, две пушки-помпи, 50 000 патрона и 8 килограма барут.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви:

"Лицето беше задържано при влизане в гараж, който се намира в жилищен блок на територията на град София. Десетки автомати, над 80 и няколко "Калашников", "Скорпиони". Интересното в случая е, че беше намерен и 8 килограма черен барут, който при евентуално възпламеняване според специалистите на мястото на блока би останала само дупка".

При операция, проведена в Казанлък вчера, са арестувани общо 7 души. Те са заподозрени затова, че са притежавали и са укривали оръжие, което най-вероятно е изнасяно от военния завод „Арсенал“. Това обявиха от Спецпрокуратурата и Главната дирекция за борба с организираната престъпност. При акцията около тази група са задържани 7 души, намерени са 17 автомата и 15 пистолета, всичките със заглушител. Заедно с тази група е разбита и още една група, която се е занимавала с производство и разпространение на фалшиви документи.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви:

"Признаваме, че и в момента на нас не са ни ясно много неща, като например как тези оръжия излизат от завод "Арсенал". Управителите на тази фирма би трябвало да си вземат необходимите мерки, защото това излизане на оръжие, криминално излизане на оръжие от това въпросно предприятие, вероятно ще продължи".

Премиерът Бойко Борисов информира министрите за акцията на ГДБОБ, при която бе заловено голямото количество оръжие и боеприпаси. От коментара му в началото на правителственото заседание стана ясно, че в хода на операцията е имало контролирана поръчка, за която е платила държавата.

„Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат, а е същото по качество, с такива заглушители - специално правени като за специалните части - "баретите“, каза Борисов.

„Една рота автомати, пистолети, гранатомети. Бяха броили до 40 000 патрона, поне до 40 000 могат и сега наново, повече са. Една част сме си я платили, защото е с контролирана доставка, така че тези поне платените можем да си ги дадем на специалните части“, добави премиерът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна