Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БСП настоява за независима експертиза на качеството на магистралите у нас

Депутатите от БСП настояват за независима експертиза на качеството на магистралите у нас и не са доволни от отговора на Агенция "Пътна инфраструктура", който е получен с 30 дневно закъснение. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова го определи като:

"Опит да ни се хвърли прах в очите и да се замете случая. В него се съдържат неверни твърдения. Абсурдно е например да не може да се направи проверка на вече построен път. В отговора се твърди, че такива проверки могат да се правят само по време на строителството, но не и когато пътят е приключен. За нас също така е неприемаливо твърдението, че такива проверки трябва да се правят от лаборатория, посочена от изпълнителя, тоест строителят да проверява сам себе си".

Европейска независима лаборатория трябва да извърши проверките, настояха от БСП. Депутатът от БСП и говорител на социалистите Елена Йончева даде пример с отсечката от пътя край Своге:

"Протокол 16 е бил перфектен. Показал е перфектно качество на пътя, включително и в тези 360 метра, където стана катастрофата с автобуса и загинаха 20 души. Бих искала да попитам дали строителят тогава е направил на всеки 2000 квадратни метра необходимите ядки, които да бъдат обработени в лаборатория. Тези ядки показват перфектен резултат, който отговаря на техническите спесификации по документи. Защо тогава българският министър съобщава, че са сложени недопустими материали в износващия слой?"

Депутатите показаха и подписка, инициирана от Камарата на строителите в България, в която се призовава за спиране използването на бранша за политически цели и осигуряване на спокойствие и сигурност. Корнелия Нинова поясни, че това е подписка срещу опозицията, защото сигналите на БСП са подписани с имена и е в прокуратурата, такъв сигнал има и от Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.