Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 арестувани на протестните демонстрации в Гърция в памет на убито от полицай момче

| обновено на 06.12.18 в 21:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Палежи, безредици и сблъсъци с полицията през последните часове в Гърция. Протестът с участието на ученици и студенти е в памет на застреляния от полицай ученик преди 10 години. В столицата Атина до насилие се стигна в известния като седалище на анархистите квартал Екзaрхия, а в Солун протестиращите подпалиха метростанция. Съобщава се за десетки арестувани.

В Атина демонстрацията на студенти и ученици на мястото на убийството на Григоропулос се превърна в хаос от сълзотворен газ и бомби "Молотов". Анархистите продължават да създават напрежение в квартал "Екзархия", обградени от силни части на полицията и силите за борба с безредиците. Демонстранти влязоха в сграда на министерството на културата. Заплашват да я запалят.

В Солун анархисти с маски успяха да запалят спирка от строящото се метро, която изгоря напълно. Пожарникари и полиция ограничиха достъпа до центъра на града и анархистите окупираха факултет на Солунския университет. Хвърлят непрекъснато камъни срещу силите на реда.

Стелят се пушеци от сълзотворния газ и бомбите. Полицията не допуска граждани да се приближат до мястото на безредиците,за да не пострадат. Няма ранени. Протести се проведоха в цялата страна, без да се достигне до напрежение. Арестувани са над 30 души досега.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна