Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" се реновира изцяло

| обновено на 10.12.18 в 13:55
Снимка: Ани Петрова, БНР

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" навършва 140 години от създаването си. По този повод в зала "История на книгата" ще бъдат изложени работещ макет на Гутенберговата преса и холограмна пирамида. Тържественото честване е насрочено за 10 и 30 часа. От 12 декември до Коледа всеки желаещ може да се регистрира безплатно, за да ползва Националната библиотека.

"От 13.00 часа следва международна конференция, която е с тематично направление и тема, свързана с благотворителността и дарителството в културната традиция. Оказа се, че има много сериозен интерес от всички институции на паметта, не само библиотеки. Тук визирам и музеи, архиви", коментира директорката на библиотеката Красимира Александрова.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде реновирана изцяло до 2-3 години, съобщи министърът на културата Боил Банов на тържеството за 140-та годишнина от създаването на институцията. 

"Вече стартираха нещата, поетапно ще се правят. Сега правят покрива, ще направят плочите отвънка, след това продължава, така че постепенно се надявам в рамките на може би 2-3 години цялата да може да се реновира и да се направи във вид подобаващ и във вид, който заслужава. Всичко зависи  как върви изпълнението, като направят покрива, слизаме надолу, има доста неща, които се правят, така се реши - постепенно, едното свършва, другото, другото, за да не се затваря, но всичко ще се направи, което е необходимо", каза Банов.

Много са предизвикателствата пред библиотеката, каза директорът й доц. Красимира Александрова - "за самото опазване на книжовното наследство започна много активно да се говори едва през последните десет години и това се оказва един сериозен проблем. За радост ние сме за едно от водещите позиции в това отношение с всички инициативи, които ние успяваме да реализираме. Имам предвид и камера за аноксия и насочена политика по опазване", каза Александрова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!