Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът парира петъчния ценови растеж, провокиран от решението на "ОПЕК+" за съкращаване на добивите

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в понеделник, парирайки голяма част от добрия ценови ръст в края на предходната седмица, който беше провокиран от постигнатото от водещи производители споразумение за съкращаване на добивите от началото на януари 2019 година.

В петък вечерта страните - производителки на петрол от формата "ОПЕК +" се договориха за сумарно съкращаване на добивите с 1,2 млн. барела на ден, което да влезе в сила от 1-ви януари догодина и да продължи най-малко шест месеца. Членовете на ОПЕК, начело със Саудитска Арабия, ще ограничат производството с общо 800 хил. барела спрямо октомврийските нива на добив, докато техните важни партньори, начело с Русия, се ангажираха със сумарно съкращение от 400 хил. барела на ден.

Новината в петък за постиганото споразумение изстреля първоначално петролните цени нагоре с около 5%, преди фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през февруари 2019-а да приключат деня с повишение от 2,7% към 61,70 долара за барел, а януарските фючърси на американския лек суров петрол – с 2,2% към 52,62 долара за барел.

Въпреки че договореното от "ОПЕК +" намаляване на добивите вероятно ще допринесе за известна стабилизация на петролните цени, според редица анализатори и търговци то няма да е достатъчно, за да ликвидира петролния дисбаланс между търсене и предлагане (петролния излишък) през следващата година с оглед на оставащите в сила опасения за забавяне на световния икономически растеж и респективно на потреблението на важната енергийна суровина.

В подкрепа на тези опасения бяха оповестените през уикенда доста слаби данни за китайския внос и износ през ноември. Според Китайската митническа администрация растежът на износа се забави рязко през ноември до едва 5,4% на годишна база от 15,6% през октомври и очаквания за повишение с около 10%, докато китайският внос нарасна с едва 3,0% след повишение с цели 21,4% през октомври и прогноза за увеличение с 14,4 на сто. Това рязко забавяне на китайския внос и износ сякаш потвърждават негативния ефект от търговската война със САЩ върху втората по сила световна икономика.

По-рано днес бяха представени и ужасно слаби данни за поведението на японската икономика, според които БВП на четвъртата по сила световна икономика се сви през третото тримесечие с 0,6% спрямо предходното тримесечие и с цели 2,5% на годишна база, отбелязвайки най-рязко свиване от второто тримесечие на 2014 година.

Това, както и оставащото в сила напрежение на световните капиталови пазари, допринася за днешно понижение на цените на черното злато. Фючърсите на петрола сорт Брент се понижават с 1,65% към 60,65 долара за барел, отстъпвайки от петъчния двуседмичен връх около 63,58 долара за барел. Януарските фючърси на американския лек суров петрол пък се понижават с 2% към 51,50 долара за барел, след като тяхното по-рязко поскъпване в петък в резултат на решението на "ОПЕК +" се ограничи до 54,14 долара за барел – малко под ценови връх от началото на декември около 54,46 долара.

Графика на петрола сорт Брент (на седмична база)

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна