Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късно снощи САЩ и Китай стартираха последния кръг от търговските преговори

Китайският вицепремиер Лю Хъ ще посети Вашингтон по покана на финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин

САЩ и Китай започнаха последния кръг от търговски преговори посредством телефонен разговор в понеделник късно вечерта, включващ американския министър на финансите Стивън Мнучин, търговския представител Робърт Лайтизер и китайския вицепремиер Лю Хъ, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

По време на телефонния разговори тримата висши служители са обсъдили поетия от Китай преди време ангажимент за покупки на американски селскостопански продукти и промени във фундаменталната китайска икономическа политика, посочиха пред "Уолстрий джърнъл" лица, запознати с разговора, но без да предоставят повече подробности.

Като част от търговското временно примирие, постигнато по време на срещата на президентите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп и Си Цзинпин преди по-малко от две седмици, китайските официални представители обмислят и промени в плана "Произведено в Китай 2025 година" - държавната индустриална политика, целяща китайските компании да доминират в редица отрасли като изкуствения интелект и роботиката, посочиха същите източници. Трябва да се има предвид, че политиката на Китай е важна точка в оплакванията на САЩ, че Пекин се ангажира с нелоялни търговски практики, които поставят чуждите фирми в неблагоприятно положение спрямо китайските компании.

В свое кратко изявление Китайското министерство на търговията посочи, че разговорът, който се проведе в понеделник вечерта американско време, или рано сутринта във вторник китайско време, означава "напредък в графика със следващите стъпки и пътната карта" на новия кръг от преговори. Министерството също така отбеляза, че вицепрезидентът Лю Хъ планира да пътува до Вашингтон след новата година, за да дискутира търговските въпроси, приемайки покана на финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин. Според министерството екипите на Китай и на САЩ са в близка комуникация.

Подновяването на преговорите е факт след 90-дневното търговско примирие, одобрено от президентите Донадл Тръмп и Си Цзинпин началото на месеца. След тяхната работна вечеря на 1-ви декември в Буенос Айрес, Аржентина (в кулоарите на редовната годишна среща на лидерите на Г-20), американски и китайски официални представители заявиха, че Пекин планира да обяви подновяване на покупките на американска  соя като жест на добра воля относно новите търговски преговори, които се очаква да приключат около 1-ви март.

След срещата на Тръмп и Си от САЩ заявиха, че няма да осъществят планираното за 1-ви януари увеличаване на митата от 10% на 25% за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

"Уолстрийт джърнъл" отбеляза, че с проведения късно снощи (рано днес) телефонен разговор, двете страни показват желание за продължаване на преговорния процес, който беше подложен на риск от провал след ареста в Канада на висш ръководител на китайския технологичен гигант Huawei Technologies Co. по искана за екстрадиция от страна на САЩ.

В миналото вицепрезидентът Лю Хъ, главния търговски преговарящ от страна на Китай, преговаряше директно с американския финансов министър Стивън Мнучин. Доналд Тръмп обаче назначи Робърт Лайтизер за водещ преговарящ с Китай и информира за това Си Цзинпин по време на тяхната среща в Буенос Айрес.

Имайки предвид, че в проведения снощи телефонен разговор участие взеха както финансовия министър, така и американския търговски представител, това предполага, че Стивън Мнучин ще продължи да играе съществена роля в разговорите в Китай. В миналото Министерството на финансите се съсредоточи при преговорите с Китай върху въпросите, свързани с се сектора на финансовите услуги.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна