Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Само лекарствата без рецепта ще се продават без баркод след 10 февруари 2019-а

Снимка: БГНЕС

След 10 февруари 2019 година без баркод ще се продават само лекарствата, които се продават без лекарско предписание. От 9 февруари у нас, заедно с останалите страни от Европейския съюз, лекарствата, които купуваме с рецепта от аптеките, ще притежават уникален номер на продукта, сериен номер, номер на партида и срок на годност. Промяната е в изпълнение на изискване на Европейската директива за фалшивите лекарства с цел безопасност на пациентите и защита на информацията.

"Ключов момент за функционирането на Европейската система за проследимост и верификация на лекарствата и оперативната съвместимост между отделните национални системи е използването на хармонизиран подход за маркиране на лекарствата от държавите членки. За целта се въвежда двумерният баркод", каза Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на оригинални лекарствени продукти:
"Системата гарантира, че всяко лекарство, което пациентът получава, е истинско". При новата система всяка аптека трябва да има компютър и интернет, уточни той.

"Целта на Директивата за фалшифицираните лекарства е да предотврати навлизането на фалшиви лекарства в законната верига на доставки и повишаване безопасността на пациентите", посочи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Репортажа на Гергана Хрисчева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.