Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новината за задържането на канадски ексдипломат в Китай охлади инвеститорския ентусиазъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира търговията във вторник с добри повишения, като и трите основни фондови индекса скочиха първоначално с над 1% в резултат на подновения оптимизъм около търговските преговори между САЩ и Китай.

Индексът DJIA нарасна за кратко с 350 пункта (повишение с 1,4%), индексът S&P500 се повиши с 1,2%, а технологичният индекс Nasdaq Composite – с 1,3% като реакция на информацията от ранни часове на деня за подновяване на търговските разговори между висши представители на Вашингтон и Пекин.

Най-солиден ръст отбелязаха акциите на автомобилните компании в резултат на новина на Блумбърг, че властите в Пекин обмислят в скоро време да намалят убийствено високите мита от 40%, които наложиха през юли върху вноса на американски автомобили. Акциите на американските автомобилни компании Ford Motor Company и на General Motors Co. поскъпнаха съответно с 2% и с 3,4%.

Последва обаче париране на значителна част от първоначалния инвеститорски ентусиазъм след информация, че бившият канадски дипломат Майкъл Ковридж е бил задържан в Китай вероятно в отговор на ареста на главния финансов директор на китайския технологичен гигант Huawei по-рано този месец във Ванкувър, Канада, по молба за екстрадиция от страна на САЩ.

Майкъл Ковридж, който понастоящем работи в компанията International Crisis Group (ICG) – транснационална неправителствена организация, е бил заместник-консул на канадското посолство в Пекин между септември 2014-а и август 2016 година, преди да стане консул в Хонконг.

"ICG е наясно със съобщенията, че нейният старши съветник в Североизточна Азия – Майкъл Ковридж е бил задържан в Китай", посочи неправителствената организация в специално изявление във вторник. "Ние правим всичко възможно, за да осигурим допълнителна информация за местонахождението на Майкъл, както и за неговото бързо и безопасно освобождаване", добавиха от ICG.

След новината за задържането бившия канадски дипломат индексът DJIA заличи голяма част от първоначалните печалби и вече нараства с едва 80 пункта (скромно повишение от 0,3%), широкият индекс S&P500 пък се повишава с 0,62%, а технологичният Nasdaq Composite – с 0,82%, тъй като този арест може отново да подсили инвеститорските съмнения относно скорошно разведряване на двустранните отношения между САЩ и Китай.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна