Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: На коледния базар в Страсбург не се проверяваше за оръжие

| обновено на 12.12.18 в 10:39
Емил Радев
Снимка: www.eppgroup.eu

Около нападнатия коледен базар в Страсбург е имало засилено присъствие на полиция и военни, но на него е било възможно да се внесе огнестрелно оръжие. Това разказа пред "Хоризонт" евродепутатът Емил Радев, който в момента на стрелбата е бил в хотел, намиращ се на 300 метра от входа на коледния базар.
    

„Проверяваха се всички, които влизаха към коледния базар, но се проверяват главно чантите. Явно се търсят експлозиви и т.н. Всеки човек с дълго палто може да прекара автомат, не се проверяваше за оръжие, защото няма скенери на входовете. Невъзможно е да се влезе с коли в момента. Пространството, където се провежда коледният базар, е затворено“.

Радев се надява Европарламентът да има нормално заседание:

“Не би трябвало един такъв терористичен акт да блокира града, да всява паника и т.н. Това е целта на терористите. Трябва да продължат да работят институциите. В града има достатъчно полиция и военни. Надяваме се скоро да бъде заловен извършителят“.

Журналистът от БНР Ирина Недева разказа от Страсбург: „Това беше една коренно различна и кошмарна вечер в Страсбург. Градът се пука по шефовете от туристи и от над 700 европейски депутати. Една подобна драма може да промени града изцяло“.

Тя подчерта, че хората са били осведомени веднага. Всички се питат как е възможно това да се случи при мерките за сигурност в тази зона, каза още журналистът. 

Главният редактор на „Благоевград нюз“ Мариета Димитрова е била съвсем близо до мястото на стрелбата снощи. Тя разказа, че групата й е минала през базара малко преди трагичния инцидент, след което са били в ресторант в близост. Първоначално не са разбрали какво се случва, но след това им е било съобщено. Един от пострадалите е потърсил помощ в ресторанта, но след това е починал. Хората са били задържани в ресторанта около 5 часа, след което са били ескортирани от полиция до автобуса.

Димитър Гърдев – експерт по въпросите на сигурността, определи като пропуск на охраната на базара допускането на оръжие в района:

„Когато има Европарламент, когато има сесия, когато има коледен базар, това да има рентген на входа – хората ще го разберат. В Русия навсякъде има рентгени, и в метрото има. В заведенията в Израел има рентгени и никой не протестира, защото хората знаят какви са последствията“.

Гърдев подчерта, че има и друг пропуск: „Това лице е било дълго време следено. Той е бил в списъка под наблюдение за антитерорист. Това, че е вкаран в този списък, означава, че той е посещавал радикални религиозни мероприятия. Говорим не за обикновен криминал, а за радикализиращ се такъв. Намерени са в неговото жилище гранати, бил е член на такава група“.

Гърдев смята, че политиката за интеграция на арабските мюсюлмани във Франция е пред пълен провал. Според него малцинствените групи не трябва да бъдат оставяни в гета. 

Интервютата чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени