Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Василев с Първа награда от Международния конкурс "Щелкунчик" в Москва

Снимка: tvkultura.ru

Продължава приказката на 11-годишния изключително талантлив пианист Ивайло Василев, за когото ви разказахме само преди два дни в сутрешното ни Радиокафе. Той не само достигна до финала на ХIХ издание на Международния конкурс за млади инструменталисти (до 14 години) в Москва, но и спечели Първата награда при пианистите, оставяйки след себе си двама представители на домакините.

Целият конкурс, който се нарича "Щелкунчик" (Лешникотрошачката), се предава по руския телевизионен канал Култура. За да достигнат до финала, децата минават през три тура, самият финал беше с оркестър, дирижиран от Миша Дамев (който беше и член на журито). 

Председател на клавирното жури беше именитият руски пианист Дмитрий Башкиров, а Ивайло беше един от най-малките финалисти. 

При духовите инструменти и трите награди отидоха при представители на домакините, при виолончелистите победител е Нацухо Мурата от Япония (втора и трета награда отидоха при Русия и отново Япония), и при пианистите нашата страна е на върха, благодарение на Ивайло Василев. Ако погледнем назад в историята на конкурса, можем да видим името на Данил Трифонов като носител на Гран При през 2003-та. А в журито са били и Вера Горностаева, и Денис Мацуев и други големи музиканти.
Разбира се, зад всяка приказка се крият много часове работа, отдадено и подкрепящо семейство и добър педагог. Талантът при Ивайло е безспорен, а негова учителка е Емилия Канева, която е изградила много отлични и титуловани родни пианисти. Защото за спечелването на един конкурс роля играят много фактори и добрият избор на репертоар е един от тях. Едно е сигурно – Ивайло е трябвало да бъде поне два пъти по-добър, за да спечели в сърцето на Москва, в концертната зала, носеща името на Пьотр Илич Чайковски. Само преди година той печели друг конкурс в руската столица. Кой знае – може след години да го видим и сред финалистите на най-големия конкурс там. 
На финала Ивайло Василев е свирил третата част на Концерт N12 ла мажор от Моцарт.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!