Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС отказва да предоговаря сделката за Брекзит

3
Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер говори след лидерската среща на ЕС в Брюксел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Споразумението по Брекзит не е отворено за предоговаряне. Това е категоричната позиция на Европейския съвет по чл.50, която европейските лидери потвърдиха на заседание през изминалата нощ.

Съветът препотвърждава своите заключения от 25 ноември за подкрепа на  документа и политическата декларация и ще процедира за неговата ратификация.

В последната, пета точка от заключенията на Съвета се казва, че той призовава да се ускори подготовката на всички нива по работата за оттеглянето на Великобритания, като се имат предвид всички възможни варианти, очевидно  и Брекзит без сделка.

„Когато става дума за бъдещите отношения, нашите британски приятели трябва да кажат какво искат, вместо да ни казват какво искаме ние. А ние бихме искали в рамките на няколко седмици те да ни уведомят какво очакват“, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата

„Госпожа Мей проведе доблестна и смела битка, но резултатите ги няма. А ние искаме мирни отношения за годините пред нас. Но най-вече бихме искали Обединеното кралство дори и да не си помисля, че може да се предоговаря каквото и да било“, допълни Юнкер.

Съветът заключава още, че предпазната мрежа е въведена като застраховка срещу твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, така че да осигури целостта на единния пазар, както и че това решение е временно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия