Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат промени в антикорупционния закон

Снимка: БТА

Депутатите ще обсъдят днес на първо четене промени в Закона за противодействие на корупцията, които предвиждат незаконно придобито имущество да се отнема в полза на държавата и при прекратено наказателно производство.

Предлага се също сроковете за конфискация, предвидени в закона, да отпаднат.

Законодателната инициатива е на депутата от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов, а повод стана тълкувателно решение на Върховния касационен съд, според което с прекратяване на наказателно производство или оправдателна присъда следва да бъде прекратен и  процесът по гражданска конфискация. Решението има силата на закон и след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за над 21 млн. лв.

Депутатите трябва да решат още дали да бъде създадена Временна анкетна комисия за проучване на изнесени в европейски и български медии твърдения за подкупна схема при придобиване на българско гражданство. Идеята бе на ДПС, но под предложението стоят подписи и на депутати от Обединени патриоти, ГЕРБ и Воля.

Седем министри ще участват в парламентарния контрол. За пръв път на депутатски въпроси ще отговаря вицепремиерът Марияна Николова, която пое поста след оттеглянето на Валери Симеонов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени