Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват обществена поръчка за новото трасе на газов хъб „Балкан“

Снимка: БГНЕС

Държавата ще обяви обществена поръчка за новото трасе на газов хъб „Балкан“ и в частност за газовата инфраструктура от турско-българска граница до българо-сръбската граница, която съвпада с трасето на втората тръба на Турски поток.

Обществената поръчка ще бъде започната на 21 декември и ще е под условие, обясни енергийният министър Теменужка Петкова:

"Договорът ще бъде под условие, тъй като до този момент не е осигурен пълният размер на финансирането. Отделно от това този договор и неговото влизане в сила ще е пряко свързано с успеха на третата фаза на пазарния тест, която, надяваме се, съвсем скоро да бъде даден нейния старт".

Третата фаза на пазарния тест, който трябва да изясни инвеститорският интерес, ще започне заедно с обществената поръчка и ще приключи в края на януари догодина. До края на годината "Булгартрансгаз" трябва да предприеме и действия за създаването на борса за търговия на природен газ в България. 

"Булгартрансгаз" е на финала на този процес. До края на годината дъщерната компания-собственост на "Булгартрансгаз", която ще бъде и оператор и ще бъде компанията, която ще се занимава с тази дейност, ще бъде вече факт. Нещо повече - предстои другата седмица да бъде подписан меморандум за сътрудничество с “Централен европейски газов хъб“. Това е компанията, която оперира на борсите за търговия с природен газ в Австрия и Чехия", уточни енергийният министър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна