Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Сандански протестираха в защита на лекар от местната болница

| обновено на 17.12.18 в 19:56
Снимка: Кети Тренчева


Над 100 жители на общините Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна протестираха в двора на болница "Югозападна". Причината е - освобождаването от работа на завеждащия хирургично отделение доктор Георги Алексиев, макар че официално документ за това няма.Това е третият протест в защита на д-р Алексиев и срещу неговото освобождаване.

Според директора на болницата в Сандански д-р Илия Тонев колегата му няма необходимите административни и управленски качества, отнасял се грубо с колеги и пациенти, но основната причина е преструктуриране на болницата.

 Хората посрещнаха това с освирквания и заявиха, че благодарение на доктор Алексиев е спасен животът на хиляди хора. Те са категорични, че няма да допуснат такъв специалист да напусне региона.

"За мен този човек е светец, не лекар. Той спаси моето внуче."
"Той ми даде моя втори живот. Ако той не беше, аз нямаше да съм тук, на това място." 
"В района няма човек да каже нещо лошо за него. Ако не е д-р Алексиев, ние не виждаме към кой можем да се обърнем тук." 

Целият екип на хирургично отделение се е обявил в негова подкрепа.

Д-р Алексиев отхвърли обвиненията и коментира:

"Аз съм хирург, трябва да спасявам човешки живот. Моята работа е да знам да оперирам. В Лекарския съюз не търпят инакомислещи хора. В 21 век сме, в демокрация живеем. Може ли да ме наказват с уволнение, защото имам мнение".

Шефът на болницата към момента все още не беше дошъл на работа, за да разговаря с недоволните,  а входът към кабинета му се охраняваше от полиция. Свързах се с него по телефона, за да разбера кога ще пристигне на работното си място. Каза ми, че не знае. Поисках да чуя аргументите за неподновяване на договора с д-р Алексиев. Отговорът беше кратък - липса на управленски и административен капацитет, грубо отношение с пациенти и колеги и най- вече преструктуриране на здравното заведение, което преди година се обедини с фалиралата общинска болница в Петрич.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна