Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенската филхармония с концерт в памет на Георги Нотев

На 7 декември Плевенската филхармония изнесе концерт в памет на Георги Нотев. На 29 октомври 2018 г. изтъкнатият български диригент щеше да навърши 76 години. С този концерт Плевенската филхармония припомня за яркия музикант, дал толкова много на българската музикална култура и особено на Плевен - градът, на който отдаде 30 години труд и вдъхновение.

Роден през 1942 г. в София, Георги Нотев е син на видната пианистка и клавирен педагог проф. Мара Балсамова. Завършва Българска държавна консерватория със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при професорите Васил Арнаудов и Константин Илиев, а след това специализира при Бруно Мадерна, Игор Маркевич и Херберт фон Караян. От 1972 г. е главен диригент на Плевенската филхармония. Инициатор, в рамките на Лауреатски дни „Катя Попова“, на конкурс за млади оперни певци на името на Гена Димитрова. От 1997 до 2007 г. е главен диригент на Софийската национална опера. Умира на 13 декември 2008 г.

В кореспонденция от Плевен спомени за маестрото разказват дългогодишни оркестранти от Плевенската филхармония и диригентът проф. Пламен Джуров. Срещаме се и със солистката Лия Петрова. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени