Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно влошаване на бизнес нагласите в Германия през декември

През декември бизнес нагласите в Германия се влошават за четвърти пореден месец, достигайки най-слаби нива от повече от две години насам, показва последно проучване на немския институт Ifo, Това е знак, че водещата европейска икономика може би е изправена пред по-продължителна слабост на фона на международното търговско напрежение.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през декември до 101,0 пункта от 102,0 пункта през ноември при очаквания на финансовите пазари за негово по-скромно влошаване до 101,7 пункта. Това представлява понижение на индекса за четвърти пореден месец и негово най-ниско ниво от септември 2016-а година.

"Германската икономика се охлажда, макар и да няма сигнали за рецесия", заяви президентът на института Ifo - Клеменс Фюст и предупреди: "Разраства се загрижеността сред германския бизнес. Компаниите са по-слабо удовлетворени от сегашната им бизнес ситуация, но и техните бизнес очаквания продължават да се влошават. Германската икономика е изправена пред слаб предпразничен сезон".

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се понижи през декември до 104,7 пункта от 105,4 пункта през ноември, а индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се влоши до 97,3 пункта от 98,7 пункта месец по-рано.

Клеменс Фюст допълни, че несигурността отново се е увеличила, а предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз е било начело в дневния ред и за германския бизнес.

Трябва да се има предвид, че търговските търкания в световен план, рисковете от евентуален Брекзит без сделка и по-слабият растеж на развиващите се пазари (най-вече в Китай) накараха водещата европейска икономика да удари спирачка през последните месеци на своя деветгодишен подем, като БВП на Германия се понижи през третото тримесечие за пръв път от 2015-а година насам.

Според някои анализатори, масовите антиправителствени протести във Франция също е възможно да се отразяват негативно на германския бизнес.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна