Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на румънския фондов пазар след шокиращ правителствен план за банков данък

В сряда румънският фондов пазар се срива с рекордните около 11%, след като правителството на страната обяви шокиращи планове за данъчно облагане на банковите активи и за ограничаване на цените на природния газ, съобщава Ройтерс.

Този правителствен ход унищожи само в рамките на една единствена сесия на търговия борсата в Букурещ, която до днес беше една от най-добре представящите се в Европа, като в същото време предизвика сериозни неприятности и за австрийските банки Erste и Raiffeisen, опериращи в Румъния, чиито акции също се сринаха доста сериозно.

Началото на срива беше даден късно снощи, когато румънският финансов министър обяви, че ще бъде въведен "данък върху алчността", който ще ограничи лихвените проценти по кредитите до 1,5 на сто.

Румънското правителство също така има планове да ограничи цените на природния газ посредством въвеждането на висок данък върху оборота на енергийните и телекомуникационните компании, както и да позволи на румънците да се изтеглят от задължителните частни пенсионни фондове, в които те влагаха средства през последните пет години.

Тези шокиращи правителствени планове доведоха до срив в сряда на основния индекс на борсата в Букурещ BETI с близо 11% и до драматични понижения на банковите акции. Така например акциите на водещ кредитор като Banca Transylvania се обезцениха с цели 18%, а на поделението на френската Societe Generale - BRD Group - с над 16 на сто.

Румънския президент Клаус Йоханис и инвеститорите отправиха яростни критики, заявявайки, че мерките ще ударят потребителите и банките и призоваха правителството да отхвърли тези планове. "Тази лавина от фискални мерки е неприемлива и симптом за разлом между правителството и икономическите агенти", заявиха от Коалицията за развитие на Румъния, която обединява най-големите инвеститорски асоциации в страната. Американската търговска камара пък ги нарече "безотговорни и безразсъдни" и заяви, че тези правителствени планове ще "хвърлят пазара в пълен хаос".

Спадът с близо 11% на фондовия индекс BETI почти съвпада по размер с рекордния в историята на румънската борса еднодневен срив от 12% през януари 2009-а година и прави и без това мрачната картина на централноевропейските пазари през настоящата година дори още по-лоша с оглед на факта, че борсата в Букурещ беше една от малкото с видими печалби, но само до вчера.

От американската банка Morgan Stаnley заявиха, че въвеждането на банков данък предполага намаляване на общата печалба на румънските кредитори с повече от 50%.

Поради това не е изненадващо, че акциите на австрийската Erste Bank, която получава 8,4% от приходите си посредством най-голямата румънска банка Banca Comerciala Romana, се сриват днес на борсата във Виена със 7,5%, а акциите на Raiffeisen Bank, на която 6 процента от активите са в Румъния, се понижават в сряда с над 4 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна