Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо и дали МО предоставя охраната на военни складове на частни охранителни фирми?

| обновено на 19.12.18 в 20:43
Снимка: БГНЕС

От 1 декември във военното поделение в Ловеч са съкратени 54 служители, които са охранявали обекта. В него се съхранява голям арсенал от военна техника и боеприпаси. Министерство на отбраната е сключило договор за охрана на поделението с частна охранителна фирма, която охранява още 11 подобни военни поделения в цялата страна. Народният представител от БСП Милко Недялков е внесъл във военното министерство питане кое е наложило такива стратегически за отбраната ни поделения да се охраняват от частни фирми, но се бави отговорът на министър Красимир Каракачанов в парламентарния контрол.
„Вече два пъти го отлагат и даже има молба пак да го отложа, защото министърът е много зает до Нова година“, каза Недялков.
„Преди три години Министерство на отбраната заявява в отговор на друго депутатско питане в зала, че охраната на обектите с ниско заплащане на минимална работна заплата не води до никакво качество на една сериозна охранителна дейност“, добави Нядялков, както и поясни, че тогава от ведомството също са изтъкнали, че ниското заплащане е пречка за намирането на хора за тази дейност.

Въпросната фирма е сключила рамково споразумение с Министерство на отбраната на 2 ноември тази година за един от петте лота за охрана на военни обекти в страната. 
А след освобождаването, на същите тези 54 служители
частната охранителна фирма е предложила да започнат работа в нея, но повечето от тях са отказали. Причината - ако работят към тази фирма, то те ще охраняват военното поделение на минимална работна заплата, а преди това са получавали по-добри възнаграждения за това. Освен това охраната е била въоръжена.

Наша проверка установи, че първите дни охраната се извършва от служители, които са докарвани от други населени места. А същата охранителна фирма е заявила в Бюрото по труда в Ловеч 45 свободни места за сътрудници охранители, като само 10 от тях са били заети, макар че някои от тях са напуснали вече. Тече и проверка на полицията.

„Частната фирма в поделението отговаря след премахването на наборната военна служба в края на 2008 година охраната на част от военните формирования на съвместното командване на силите е осигурявана от цивилни лица, назначени по допълнително разпределение на длъжностите. В следствие на извършените анализи от Министерство на отбраната се констатира, че охраната е извършвана от лицензирани охранителни фирми е икономически по-изгодна от назначаването на цивилни служители. Това е довело и до сключването на договора за охрана чрез провеждането на конкурс по Закона за обществените поръчки, а фирмата отговоря на критериите за подбор, са отговорили на въпрос на "Хоризонт" по темата от Министерство на отбраната. А по повод на Недялков - неофициално е даден отговор, че няма такова питане.

Подробности можете да чуете в звуковия файл от кореспондента ни в Ловеч Пламен Христов и репортера ни Добромир Видев. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна