Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев награди посланика на Китай в България с орден "Стара планина"

Президентът Румен Радев и посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу.
Снимка: БТА

Посланикът на Китай в България Джан Хайджоу получи най-високото държавно отличие орден "Стара планина" първа степен за заслуги за развитието на двустранните отношения между София и Пекин.

На церемонията вчера президентът Румен Радев, който връчи отличието, посочи, че отношенията между България и Китай винаги са се основавали на доверието и приятелството между двата народа:
„Тази награда е израз на огромното значение, което отдаваме на връзките и сътрудничеството  с Китайската народна република. Днес отношенията ни са изключително интензивни и резултатни. Искам да изкажа и нашата дълбока благодарност за безценната помощ, която оказа посланик Джан за организирането на безпрецедентната спасителна операция за нашия алпинист Боян Петров“.

Посланик Джан посочи, че ще продължи да допринася за сътрудничеството и приятелството между Китай и България и след края на мандата му в София:
„Смятам, че тази награда е символ на високото внимание, което българската страна отдава на приятелството и партньорството, както и положителната оценка на резултатите на практичното сътрудничество между Китай и България. Мандатът ми от три години и половина не беше чак толкова дълъг, но дълбоко почувствах доброто отношение на българския и китайския народ, а това е солидна основа на двустранното сътрудничество“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени