Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвеститорите са притеснени от опасността за "затваряне" на федерално правителство САЩ от полунощ в петък

Споровете между президента на САЩ Доналд Тръмп и конгресмените демократи около заделянето на средства за строителството на стената с Мексико засилват притесненията за частично преустановяване на дейността на федералното правителство и на федералните агенции от полунощ в петък.

Късно снощи Тръмп заяви, че няма да подпише одобрения от Сената законопроект, който би позволил на федералното правителство да продължи да функционира нормално до 8-и февруари догодина, тъй като не са заложени исканите от него средства за строежа на стена по границата с Мексико. Още от встъпването си в длъжност през 2016-а година американският президент настоява за включването на 5 млрд. долара в бюджета на страната за изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико, но опозицията в лицето на Демократическата партия продължават упорито да отхвърля подобни финансови разходи.

В опит да бъде постигат компромис републиканците от Камарата на представителите (Конгреса на САЩ) добавиха 5,7 млрд. долара към средствата, включени в законопроект за държавните разходи, надявайки се по този начин да бъде предотвратена опасността части от федералното правителство да затварят принудително още този уикенд (от полунощ в петък). Този законопроект обаче почти сигурно ще бъде отхвърлен от Сената.

В тази връзка от Белият дома заявиха, че Доналд Тръмп няма да пътува в петък до Флорида за коледните празници, ако се наложи правителството временно да прекрати дейността си. Повече от 800 000 федерални служители рискуват да бъдат изправени пред излизане в принудителен отпуск, или да бъдат принудени да работят без заплащане, ако до днес в полунощ не бъде намерено решение.

Опасността от временно прекратяване на дейността на федералното правителство допринесе за поредния силен спад на пазарите на акции на Уолстрийт по време на търговията в четвъртък.

Основните американски фондови индекси се доближиха до 52-седмични дъна, като индексът DJIA затвори късно снощи с загуба на нови 464 пункта (понижение с 1,99%), широкият индекс S&P500 се понижи с 1,58%, а технологичният Nasdaq Composite - с 1,63%. В рамките на отминаващия месец, и трите водещи индекси вече се понижават с над 10% на фона на продължаващата политика на Федералния резерв за повишаване на основната краткосрочна лихва и засилващите се опасения, че догодина САЩ ще последва все по-видимото слабо икономическо представяне в световен план.

Азиатските и европейските пазари на акции също остават под натиск от продажби през петъчната търговия. Японският индекс Nikkei приключи днешната търговия с понижение от 1,11% и е на път да приключи годината със загуба на около 12% от стойността си. Допълнително негативно влияние върху петъчната търговия на борсата в Токио оказа поскъпването на японската валута тримесечен връх около 110,87 йени за един щатски долар (най-високо ниво от 10-и септември). Китайският индекс Shanghai Composite се понижи с 0,79%, а австралийският ASX 200 - с 0,69%.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,84%, след като вчера се срина с 1,5% и вече се търгува към двугодишно дъно от 333,15 пункта (най-ниски нови от края на октомври/началото на ноември 2016-а година). Германският индекс DAX 30 се понижава с 0,65%, френският CAC40 - с цели 1,14% и британският FTSE100 - с 0,6%, след като и те приключиха търговията в четвъртък със солидни понижения между 0,8% и 1,8%.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна