Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критики и очаквания след препоръката за Ф-16

Ф-16 от ВВС на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Критики и очаквания след оповестяването на решението на Министерството на отбраната, правителството да преговаря със САЩ за нов изтребител Ф-16.

Според главният секретар на президента Димитър Стоянов, политическото решение за избор на изтребители е стартирало с „бламирането на конкурса през 2017-а с псевдокомисията Цветанов и измисленото заключение за осми критерий“. Стоянов задава въпроса има ли гражданско общество.

Според бившият военен министър Ангел Найденов моментът за оповестяване на резултатите е „умело подбран - парламент във ваканция и празници“. Според Ангел Найденов няма никаква изненада в избора и предложението с кого да продължат преговорите.

Бившият военен министър Аню Ангелов прави пространен анализ за възможностите на „Грипените“, но от публикацията му става ясно предпочитанията за избора на Ф-16.

Парламентът сега има възможност да потвърди този ключов избор и да даде старт на всеобхватно превъоръжаване, посочва бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов. Той си пожелава 2019-а да е преломна като 1999 г. за бъдещето на армията ни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени