Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалиха присъдата на млад шофьор, дрогиран и без книжка, погубил двама

| обновено на 28.12.18 в 13:30

Пловдивският апелативен съд намали с една година и 4 месеца 8-годишната присъда на Олег Чавдаров. 

Той бе признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд  за причиняване на катастрофа с двама загинали преди една година.  Така наказанието му става шест години и осем месеца лишаване от свобода. 

Трагедията се случи на  29-ти октомври 2017 г. между селата Ветрен дол и Братаница.  Тогава 18-годишният младеж качил в колата си момичето, с която живеел на семейни начала и най-добрият си приятел, на връщане от забава в село Варвара. 

Макар че нямал книжка, Олег шофирал мощно БМВ, което  ускорил с над 100 км/ч.  по тесния път. Освен това, младежът употребил наркотик, от чието действие шофирал лудешки, с множество рисковани изпреварвания. При едно от тях той видял, че няма да успее и рязко завил в дясно,  за да се прибере в платното. От високата скорост обаче, колата занесла и изхвърчала от шосето, забивайки се в крайпътно дърво. 

От удара на място загинали двамата му спътници. В съда Олег Чавдаров признал вината си и получил 12 години затвор, намалени с една трета, до 8 години лишаване от свобода. 

При обжалването обаче магистратите от Пловдивския апелативен съд са намалили наказанието на младежа. Според тях, предвид младата му възраст – 18 години, фактът, че при катастрофата той е загубил жената, с която живеел и най-добрия си приятел, са смекчаващи обстоятелства. 

Така, тяхното решение е десет години затвор, намалени с 1/3 до шест години и осем месеца лишаване от свобода.Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна