Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата на Веселин Ханчев да стане отново паметник на културата, настояват от Община Стара Загора

Шествието ще мине по предварително обявени улици
Снимка: starazagora.bg

Община Стара Загора ще поиска от Института за паметници на културата да бъде възстановен статутът на къщата на поета Веселин Ханчев като паметник от местно значение. В момента частният имот се руши, а дворът му е обрасъл с храсти и дървета. От 1998 г. къщата е със свален статут като паметник на културата и има опасност да бъде съборена.

Вече 20 години къщата на Веселин Ханчев на ул."Сава Силов" 39 в Стара Загора е оставена да се руши и собствениците не полагат грижа за имота. Има и друг проблем. Според официалните документи друга сграда в съседство е заведена като родна къща на поета. Този имот е функционирал като клиника на семейство Ханчеви, поясни Милена Желева - председател на Комисията по култура в Общинския съвет. Тя изпратила запитване до Института за паметници на културата, за да се провери кога и защо е станало това объркване на къщите и по какви причини е свален статутът на действителния дом на Ханчев на "Сава Силов" 39: "Това, което може да се предприеме и ние сме започнали някакви действия, да поискаме стария паспорт на къщата с обраслия двор, за да видим как тя е съществувала".

Към момента не е издавано разрешително за строеж в рамките на парцела, поясни още казуса Милена Желева и допълни, че Общината трябва да направи всичко възможно, за да бъде запазена къщата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна