Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На масата на класиците

„Пловдивски пазар“ от Иван Мърквичка

За разлика от нас, обикновените хора, литературните герои не огладняват. Те са плод на авторово въображение и не им се налага да се хранят, така че, когато го правят, си струва да се запитаме какво, защо и как хапват литературните персонажи? В този епизод на "Храна за размисъл" прелистваме националната класика.

Сядаме да вечеряме с чорбаджи Марко от "Под игото" и виждаме, че тъкмо на масата той разгръща възпитателните си стратегии, които крият куриозни от съвременна точка особености.
Прелистваме и първата българска кулинарна книга, която всъщност е посветена на цариградската кухня.
"Готварска книга или поставления за всякакви гостби, според както ги правят в Цариград" е написана от Петко Славейков и е публикувана през 1870 г.

Освен рецепти за "долми, сарми, кювтета, ястия, що се правят в тави и пр." в книгата намираме ценни съвети и напътствия как "да спазваме прясно мляко" например. Както и препоръки: "Нищо не е толкова важно за домашните работи, колкото избирането на добри меса и други неща за гозби."
Едва ли е голяма изненада, че масата на класиците се оказва отрупана с богата храна за размисъл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от