Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Балтийско море се очаква бейби бум на тюленчета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експерти от Германия са оптимистично настроени, че тази година ще има повече бебета от вида Дългомуцунест тюлен на балтийското крайбрежие в страната и планират да обучат местното население как най-добре да взаимодейства с животните, предаде БТА, цитирайки ДПА.

"Искаме да създадем условия, в които малките тюлени да бъдат отглеждани необезпокоявани през първите седмици от живота им", казва експертът и морски биолог Линда Вестфал.

От германския Океанографски музей миналата година са отчели присъствието на четири екземпляра с бяло лануго (фин мъх по тялото) на балтийското крайбрежие в страната - първото свидетелство за раждане на тюленчета в региона от над 100 години. Тюленчетата имат подобно космено покритие само през първите седмици след появата им на бял свят.

Експертите отбелязват още, че младите тюлени все още нямат добра топлоизолация, за да пребивават във водата. За да се осигури защита на бебето в този период, е необходимо брегът временно да бъде затворен в радиус от 100 метра около него. Това е единствената възможност да се гарантира, че тюленчето ще оцелее през първите седмици на посещаваното от голям брой хора крайбрежие.

През април 2018 г. около 300 тюлена са забелязани във водите на провинция Мекленбург-Предна Померания. Изобилието от храна и студените води в северната част на Балтийско море привличат животните към брега.

Броят на животните, които постоянно обитават региона, достига до 30 екземпляра годишно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени