Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според експерти по киберсигурност китайско смартфон приложение за времето събира твърде много лични данни

Безплатното приложение „Прогноза за времето“ е едно от най-популярните в света

Популярното приложение за времето, създаден от китайски технологичен конгломерат, събира необичайно количество данни от смартфони по целия свят и се опитва без разрешение да абонира някои от потребители за платени услуги, според проучване на лондонската охранителна фирма, цитирана от "Уолстрийт джърнъл".

Безплатното приложение за смартфони, което е едно от най-изтегляните в света приложения за времето в Google Play, е създадено от компанията TCL Communication Technology Holdings Ltd., Шенжен, Китай. Компанията TCL произвежда мобилни телефони с марката Alcatel и BlackBerry, а нейна посестринска компания прави телевизори.

Приложението, наречено Weather Forecast—World Weather Accurate Radar ("Прогноза за времето - Световен прецизен радар за времето"), събира данни, включително географски местоположения на потребители на смартфони, имейл адреси и уникални 15-цифрени номера на Международната идентичност на мобилното оборудване (IMEI) на сървърите на TCL в Китай, посочват от базираната в Лондон компанията Upstream Systems, специализирана в мобилна търговия и охранителна. До миналия месец китайското приложение беше известно като „Прогноза за времето“ (“Weather—Simple weather forecast").

Приложението за времето също така се е опитвало да абонира тайно повече от 100 хиляди потребители за произвежданите от TCL евтини смартфони Alcatel в страни като Бразилия, Малайзия и Нигерия, смятат от Upstream Systems. Базираната в Лондон фирма за сигурност, която е открила тази незаконна дейност като част от работата си за мобилни оператори, заяви, че потребителите на приложението биха били таксувани с повече от 1,5 млн. долара, ако не са блокирали опитите за подобен абонамент.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна