Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските консерватори предпочитат Брекзит без сделка, отколкото със сделката на Мей

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от половината от членовете на Консервативната партия предпочитат Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка, отколкото със сделката на Тереза Мей, показва ново проучване.

При избор между сделката на Мей или излизане без сделка, 64% от редовите членове на Консервативната партия предпочели излизането без сделка.

Когато обаче към въпроса се добави и трета опция за оставане в ЕС, разпределението е следното: 57% за излизане без сделка пък било то и хаотично, 23 на сто със сделката на премиера и 15% за оставане в ЕС.

Проучването е на YouGov по поръчка на Съвета за икономически и социални проучвания около 10 дни преди ключовото гласуване на сделката на Тереза Мей в Камарата на общините.

На този етап изглежда, че Тереза Мей едва ли ще получи необходимите ѝ правни гаранции, че „предпазният механизъм“ за ирландската граница ще бъде само временна мярка, което би убедило някои от депутатите да подкрепят сделката ѝ.

Говорителят на северноирланските юнионисти Сами Уилсън заяви тази сутрин, че на фона на сигналите от Брюксел депутатите от неговата партия, които осигуряват мнозинството на Тереза Мей в парламента, няма до гласуват за нейната сделката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна