Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страната ни се включва в планератен астромаратон идния уикенд

С атрактивни презентации на 12 януари отбелязваме 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз

Снимка: София Тех парк

На 12 януари с инициативата "100 часа астрономия“ в София Тех Парк страната ни ще се включи в планетарен дълъг уикенд, посветен на тайните на астрономията. С проявата се отбелязва 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз. 

"Идеята е за един дълъг уикенд – 100 часа идва от четири денонощия, уикенд, започващ в четвъртък (10 януари). Това е едно планетарно събитие. През тези четири денонощия ще има астрономически събития", обясни пред "Хоризонт" астрономът Люба Славчева-МиховаВходът ще бъде свободен. Проявите ще започнат в 12 часа и ще продължават до 18. 

„Това са популярни презентации как е измерена за пръв път Земята, какво представляват избухващите звезди, свръхновите…“, уточни Люба Михова. Ще могат ли посетителите да видят „космически лъчи“?

"Фразата е леко спекулативна - това представляват високо заредени частици, които се създават при избухвания на свръхнови далеч в галактиката и от още по-далечни обекти като например активните галактични ядра. Ние предлагаме един сравнително прост, но много ефектен експеримент за тяхната визуализация - камера с пари на изопропилов алкохол и сух лед. Идеята е, че при преминаване на заредените частици през парите на алкохола, те предизвикват кондензация и тогава техните следи стават видими. Всъщност, достатъчно е да изгасим осветлението, да светнем с фенерче и вече сме свидетели на „космическите лъчи“, коментира експертът.

Подготвена е и аткрактивна презентация за дейността на Обсерваторията в Рожен. Във видеоклипове се разказва за профилактичното сваляне на 8-тонното огледалото на големия телескоп там. "Един по-нестандартен подход, самото заглавие е леко провокативно "Как и защо се сваля огледалото" и неволно човек си задава въпроса - кому е нужен телескоп със свалено огледало. Обсерваторията има няколко телескопа, става дума за големия, който е с така наречената система Ричи-Кретиен, при която главното и вторичното огледало представляват ротационни хиперболоиди. Главното огледало е това, което се сваля.“

Огледалото се сваля, за да се подобри чувствителността на алуминиевия слой, който е отражателният. Има, обаче, огромна разлика в отражателната повърхност на едно астрономическо и на едно битово огледало, поясни астрономът.

„Поради атмосферното влияние отражателният слой губи качествата си с течение на времето. Именно, за да се поднови този слой, се налага периодичното му сваляне. Това се случва в специални камери с вакуумно разпрашаване на алуминий. Ние транспортираме огледалото до Германия в специално оборудвани камиони. Процедурата е интересна. Ние сме вече с подновено огледало.“

Безспорно най-интересното астрономическо явление през 2019 година ще бъде пълното слънчево затъмнение на 2 юли. Пълната му фаза ще бъде видима от Чили и Аржентина. За България най-интересното събитие в небето през тази година ще бъде пълното лунно затъмнение на 21 януари, което ще може да бъде наблюдавано след 4.30 ч. сутринта до самия залез на Луната. Традиционно привлича интереса и метеорният поток Персеиди – той ще бъде факт на 13 август. Друго астрономическо явление през настоящата година ще бъде транзитът на Меркурий през диска на Слънцето на 11 ноември, разказа Люба Михова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна