Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима български евродепутати се очаква да си осигурят право на глас в транспортната комисия на ЕП

| обновено на 09.01.19 в 14:28
Снимка: europarl.europa.eu

Очаква се трима български евродепутати да си осигурят право на глас в транспортната комисия на Европейския парламент, която ще заседава утре по пакета „Мобилност“, научи „Хоризонт“. Това са Петър Курумбашев, Андрей Новаков и Ангел Джамбазки. 

В момента се водят преговори още български представители в Европарламента да получат това право, като заместват свои колеги от други страни, тъй като България няма постоянен представител в транспортната комисия. Тази сутрин те заседаваха заедно с министъра на транспорта Росен Желязков във връзка с предвидените протести утре в Брюксел заради очаквания вот по пакета „Мобилност“. 

Пред „Хоризонт“ евродепутатът Петър Курумбашев, който е непостоянен член на транспортната комисия, заяви:

"Коментираме кой с кой колега от коя държава да говори, за да може да обединим държави, които са, да кажем като мнение, 50 на 50 да гласуват в наша полза. Опитваме се да направим мнозинство в комисията".

Колегата му от ЕНП Светослав Малинов бе категоричен, че не може да се прави компромис по един от пунктовете, заложени в пакета „Мобилност“:

"Аз съм убеден, че трябва да отпадне и това не е компромис, а абсолютно задължително - връщането на превозното средство. Това е незащитима теза. Тя е направена специално за да се намали конкурентоспособността и това не може да се скрие".

Спорни за България точки остават още нощувките в кабината и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна