Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционният кандидат Феликс Тшисекеди печели президентските избори в Конго

Феликс Тшисекеди
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозиционният кандидат Феликс Тшисекеди печели президентските избори в Демократична република Конго (бивша Заир), съобщава Би Би Си. Изборите се проведоха на 30 декември.

На брифинг в столицата Киншаса ръководителят на Централната избирателна комисия Корнейл Нангаа обяви, че Тшисекеди е получил 7 милиона гласа, Мартин Фаулю – 6,4 милиона, а подкрепяният от досегашния президент Джоузеф Кабила кандидат Емануел Шадари – 4,6 милиона.

Изборните резултати могат да бъдат оспорвани пред съда, но говорител на Шадари заяви, че конгоанският народ е направил своя избор и „демокрацията победи“, което кара коментаторите да смятат, че досегашният президент Кабила, който е на този пост от 2001 година, замествайки убития си баща Лоран Кабила, и Тшисекеди са сключили сделка.

Ако изборът на Феликс Тшисекеди бъде потвърден, той ще бъде петият президент на ДР Конго от получаването на независимост от Белгия през 1960 година, и първият, който не е от управлявалата досега Народна партия за реконструкция и демокрация.

Победителят вече заяви, че Джоузеф Кабила вече не трябва да бъде разглеждан като противник, а като партньор в демократизацията на Конго.

С територия от от над 2 300 000 кв. километра и население от около 80 милиона души Демократична република е една от най-големите държави в Африка и света. Страната е изключително богата на природни ресурси, като запасите ѝ от метали и други полезни изкопаеми се оценяват на 24 трилиона долара.

Въпреки това конгоанците са сред най-бедните в света, най-вече заради дълго продължилите граждански войни и широко разпространената корупция. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени