Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Андрей Делчев: Отлагането на Закона за горивата е тревожен симптом

Андрей Делчев
Снимка: БГНЕС

Отлагането с шест месеца на влизането в сила на Закона за горивата, който цели да изсветли търговията и да се сложи край на контрабандата, е тревожен симптом според Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Асоциацията беше един от най-ревностните поддръжници на закона.
 

Пред БНР Делчев заяви:

„Ако годишно говорим за изгубени за бюджета данъци – акциз и ДДС, от порядъка на 700-800 млн. лева от сивия сектор, то отлагането с половин година означава поне половин година забавяне на събирането на тези данъци, на мобилизиране на контролните органи в посока на известяване на сектора. Закон, насочен за борба със сивия сектор, се отлага по причини, които биха могли да бъдат решени по друг начин, и това е смущаващо“.

От Асоциацията са поискали среща с министър-председателя Бойко Борисов, очакват неговия отговор.

„Отлагането на закона не е коментирано с БПГА, която е единствената представителна организация на фирми и търговци в този бизнес. Тя представлява най-голямата рафинерия в България, представлява 70-80% от търговията на едро с горива и 70% от тази на дребно с горива. Ако с такава организация не се коментират такива закони, то нещата се случват не в синхрон с желанията на прозрачния бизнес“, каза още Делчев в предаването „Нещо повече".

Андрей Делчев коментира, че в момента горивата в България са в ниската си точка. Според него в близка перспектива няма макропричини цените на суровия петрол да вървят нагоре и респективно цените на дребно отново да тръгнат също нагоре.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от