Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Плевенски хирурзи извършиха две онкологични операции с последното поколение на робота „Да Винчи"

Плевенски хирурзи извършиха две онкологични операции за първи път в Източна Европа с последното поколение на робота „Да Винчи“. Пет екипа до края на годината ще оперират с него в областта на гинекологията, урологията и гръдната хирургия.

„Две жени, всяка с тежко заболяване, оперираха в Университетската болница „Света Марина“ екипите на чл.- кор. проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов. Операциите са по клинични пътеки на Здравната каса и за тях пациентите не заплащат. Професор Горчев: "Най-ново поколение роботизирина система с големи възможности, които ние за първи път днес ги опитваме с проф. Томов. Нещо уникално по отношение на бързина, по отношение на лекота, по отношение на бърза мисъл на самия софтуер."

Очаква се пациентките да бъдат изписани след 2 дни. Общо 5 екипа лекари ще имат сертификат за работа с новия робот, който е единствен в Източна Европа. Започва обучението на екип за гръдна хирургия, трети екип за геникология и един за урология. Според проф. Славчо Томов: "По-бързо, по-елегантно, по-атравматично, по-безкръвно опериране - т.е. всичките тези ползи. Един път и хирургът се чувства по-комфортно и травмата върху пациента е условно казано по-малка в сравнение с другите системи."
   Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от