Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ кандидат за шеф на ЕК не иска чужди армии в Кипър

Манфред Вебер - председателят на групата на ЕНП в Европарламента
Снимка: www.manfredweber.eu

Силни послания за решаване на Кипърския въпрос и срещу членството на Турция в ЕС отправи от Никозия председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент и неин водещ кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер.

Той е на двудневно посещение в Кипър, откъдето започна европейската си предизборна обиколка.

Независим Кипър без гаранции и чуждестранни армии е общата цел, за която Кипър има подкрепата на всички европейци, подчерта Манфред Вебер на пресконференцията късно снощи.

Изтеглянето на окупационната турска армия от острова и премахването на правото за намеса на страните-гаранти във вътрешните работи на Кипър е „червена линия” за кипърската гръцка общност в преговорите за обединение на страната.

Пълното присъединяване на Турция към ЕС ще бъде погрешно, заяви още Вебер. Според него трябва да се намери начин за постигане на споразумение за партньорство с нея и да се спре пълноправното ѝ членство в ЕС.

Развитието през последните 2-3 години в Турция показа, че тя се отдалечава от европейските ценности, включително демокрацията, върховенството на закона, свободата на пресата, което е ясно доказателство, че идеята за пълноправно членство е погрешна, посочи той.

Днес Манфред Вебер ще разговаря с президента на Кипър Никос Анастасиадис (от семейството на ЕНП), а след това ще проведе срещи с граждани в град Ларнака и района като част от кампанията му да чуе проблемите и тревогите на европейските граждани от цяла Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!