Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на българската драматургия "Януари" – актьорското предизвикателство е на преден план

Снимка: Булфото

„Фестивал на българската драматургия „Януари“ предлага една свободна алтернативна сцена, на която актьорското предизвикателство е на преден план. Това каза пред БНР режисьорът Бойко Илиев, директор на „Нов театър - НДК“. До края на месеца „Нов театър - НДК“ е домакин на театралния форум, който се провежда за трета поредна година.

„Залагаме на традициите. Класици като Яворов, Емилиян Станев, Димитър Димов не трябва да слизат от българските сцени. Имаме удоволствието да посрещнем млади драматурзи. Има разнообразие. Има опити за експерименти по отношение на пресъздаване на определени текстове“, разказа в „Хоризонт за вас“ Илиев.

В афиша са „Цигуларката на Бога“ на Стефан Цанев, постановки на Александър Урумов, Здрава Каменова, Гергана Димитрова, Калин Илиев, Димо Дешев, моноспектакълът на Йоанна Буковска-Давидова „Променяне“.

„Колкото имаме сили и възможности, се опитваме да разпространяваме българското слово. Поетиката на българското слово ни дава определен смисъл и емоция, които не можем с нищо да ги заменим“, каза още Бойко Илиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени