Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патронен празник чества днес Националната Априловска гимназия в Габрово

Снимка: www.nag-school.org

Патронен празник чества днес Националната Априловска гимназия в Габрово, приемник на първото светско училище из българските земи, създадено преди 184 години по волята и с даренията на възрожденеца Васил Априлов.

Ученици и учители, априловци, излезли от класните стаи в годините назад, събра днешният празничен ден. За поредна година момичета и момчета от всички класове, разделени на отбори, търсиха шифъра на Априлов в едноименната игра, измислена от ученик на гимназията преди 9 години. Оттогава е неин патент, отбелязва преподавателката Владилена Катевска, която помага на 10 „а“ клас да организират търсенето на шифъра.

"Отборите решават пет загадки, за да стигнат до шифъра. Трябва да приложат наученото, да следват логиката и да проявят въображение", обясняват десетокласниците

Решаването на кръстословицата, разгадаване на карта на съкровището, сглобяване на пъзел и отговора на логическа задача водят до скрития някъде шифър, а това е завещанието на Васил Априлов, в което е записал имането му да се употреби за просвещението на съотечествениците българи. 

Габровецът, който още дете напуска родния си дом, пътува из Европа и Русия, и дълго време разпознава себе си като грък, призовава децата да се учат на бащин език, да изучават историята, географията, математиката, но и другите езици, убеден, че това е европейската система.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени